Kaip gerai maitintis praradus skonio ar kvapo pojūtį

Bene vienas dažniausių, bet mažiausiai aptariamų ligos simptomų yra skonio ir kvapo praradimas. Tai pasitaiko įvairiose ligose ir gali būti trumpalaikis arba ilgalaikis simptomas. Tai dažnas ilgalaikis šalutinis tam tikrų vėžio gydymo būdų poveikis, tačiau taip pat pasitaiko ir trumpalaikis žmonėms, sergantiems peršalimo ligomis ar gripu. Ir, žinoma, dabar žinoma, kad tai yra vienas iš daugelio simptomų, susijusių su COVID-19.

Nors skonio ar kvapo praradimas paprastai yra pagrindinės ligos simptomas ir pats savaime tiesioginių pasekmių sveikatai nesukelia, jis gali apsunkinti žmonių sveiką ir tinkamą mitybą. Negalėjimas mėgautis maistu iš tiesų nuslopina paskatas gerai maitintis! Gera žinia? Yra dalykų, kuriuos galite padaryti, kad įsitikintumėte, jog gaunate reikiamų maistinių medžiagų, net jei negalite ragauti maisto taip, kaip paprastai.

Skaitykite daugiau: Ką turėtumėte valgyti, kai sergate COVID-19?

Čili vištiena su kokosų ryžiais ir mangų salsa
Nuotraukoje pateiktas receptas: Čili vištiena su kokosų ryžiais ir mangų salsa

Skonio ir (arba) uoslės praradimo priežastys
„Mūsų gebėjimą užuosti lemia tam tikro galvinio nervo funkcijos, o skonis susijęs su daugelio nervų, įskaitant tam tikrus galvinius nervus, funkcijomis”, – sako Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė Caroline West Passerrello, M.S., RDN, LDN. „Skonis ir uoslė gali būti paveikti atskirai arba vienu metu, o jų sunkumas gali svyruoti nuo lengvo sutrikimo iki visiško praradimo.”

Senstant abu pojūčiai natūraliai silpnėja, nors kiekvieno žmogaus pojūčių silpnėjimo tempas skiriasi. Rūkymas taip pat silpnina skonio ir uoslės pojūčius, o lėtinis rūkymas ilgainiui gali lemti žymų abiejų pojūčių pablogėjimą.

Susiję: Sveiki receptai, kuriuos galima valgyti sergant vėžiu

Tačiau yra ir kitų konkretesnių, tiesioginių uoslės (kvapo) ir skonio (skonio) susilpnėjimo priežasčių. „Nosies gleivinės ir sinusų uždegimas, kuris gali atsirasti, kai organizmas ginasi nuo virusų, pavyzdžiui, peršalimo ar koronaviruso, yra susijęs su uoslės susilpnėjimu, – sako Passerrello. „Vėžys, galvos traumos ir tam tikri vaistai taip pat gali susilpninti mūsų skonio ir uoslės gebėjimą”, – sako ji. Taip gali nutikti vartojant daugelį vaistų, tačiau ypač stipriai ir dažnai tai pasireiškia chemoterapijos ir spindulinio gydymo metu gydant vėžį.